در حال پرینت ... برای پرینت مجدد، صفحه را رفرش کنید

ستارگان




دسته: صفحه‌ی اصلی مذهبی سیاسی

کد: 14020923151905

تاریخ: 02-10-1402 12:25

https://setargan.com/n/14020923151905


تفاوت جهاد ابتدایی و جهاد دفاعی در فقه شیعه

سیره سیاسی ائمه اطهار از زبان شهید مطهری /۱۲

تفاوت جهاد ابتدایی و جهاد دفاعی در فقه شیعه

کلید واژه ها :
جهاد دفاع شیعه شهید مطهری امام حسن


به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان استاد شهید مرتضی مطهری در بیان علت صلح تاریخ ساز امام حسن (ع) در ادامه کتاب سیری در سیره ائمه اطهار علیهم السلام می گوید : در فقه شیعه جهاد چند مورد است . اول اینکه بخاطر رفع شرک در روی زمین جهاد انجام شود، که در این‌صورت مسلمین حق جنگ دارند و این مورد از جهاد را فقط امام معصوم علیه السلام می تواند تشخیص دهد و حتی کسی که از طرف امام منصوب شده باشد حق دستور برای این نوع جهاد را ندارد !
شهید آیت الله مطهری در ادامه به نوع دوم جهاد اشاره کرده و می افزاید: دوم بحث دفاع است . که این هم شرایطی دارد . مثلا فرض بگیرید در مساله اسرائیل که سرزمین مسلمین را اشغال کرده ، مرد و زن ، آزاد و غیر آزاد وظیفه دفاع از سرزمین و کیان اسلامی دارند و این اذنی از سمت امام نمی خواهد .
استاد مطهری همچنین به نوع دیگر جهاد در اسلام می پردازد و می گوید: سومین جهاد، البته جهادی عمومی نیست . جهاد خصوصی است و حکمش با دیگر جهاد ها متفاوت است . فرض کنید دزدی وارد خانه تان شود ، ولو مسلمان باشد ؛ اگر او قصد جان شما را کرده باشد، باید از خود دفاع کنید و قبل از حمله ی او ، او را بکشید . حفظ جان در اسلام عملی واجب است و شما ملزم به آنجام این کار هستید و اگر کشته شوید ، شهید حساب می شوید .
اما نوع چهارم جهاد در بیان معلم شهید انقلاب اسلامی چنین تبیین شده است: جهاد چهارم بحث "قتال اهل بغی" است . یعنی اگر در طایفه ای اختلافی رخ دهد در درجه اول باید سعی بر صلح داشت ، اما اگر طرفی سرکشی کرد و اصرار بر جنگ داشت ، باید بر علیه این طرف جنگ گرد .
شهید مطهری در ادامه خاطر نشان می سازد: یکی دیگر از موارد جهاد که والاترین آن هم هست، قیام خونین برای امر به معروف و نهی از منکر است که البته درباره نحوه و اندازه و مقدار وجوب ش در میان فقها اختلافاتی وجود دارد که در جای خود قابل بحث است.
منبع : سیری در سیره ائمه اطهار علیهم السلام
مولف : استاد شهید مرتضی مطهری
صفحه ۵۷_۶۱
تلخیص : زهرا ذاکری