در حال پرینت ... برای پرینت مجدد، صفحه را رفرش کنید

ستارگان




دسته: سیاسی مذهبی صفحه‌ی اصلی

کد: 14030124190100

تاریخ: 11-04-1403 14:37

https://setargan.com/n/14030124190100


زمینه انقلاب های فکری چگونه پدید آمد ؟

سیره سیاسی ائمه اطهار از زبان شهید مطهری /33

زمینه انقلاب های فکری چگونه پدید آمد ؟

کلید واژه ها :
قرائت قرآن توحید زنادقه خشک مقدس شهید مطهری


به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه کتاب سیری در سیره ائمه اطهار علیهم السلام می گوید : در زمان امام صادق (ع) مردم از تمام ملیت ها و نژاد ها وارد دنیای اسلام شده بودند . بر خلاف نژاد عرب که خیلی در قرآن کاوش نمی کردند ، مسلمان های دیگر مثل ایرانیان یا مصریان ، بشدت پرشور و پر اشتیاق ، به دنبال کشف قرآن و اصول اسلامی بودند . در همین زمان بود که انقلاب های فکری آغاز شد .

استاد مطهری در بیان ویژگی این نحله های مختلف بیان می کند: دسته ای از مردم به نام "قُرأ" بودند که در مساجد می نشستند و تعالیمی را که از پیامبر (ص) و صحابه ایشان در حوزه قرائت قرآن یاد گرفته بودند ، به هم آموزش می دادند . بعضی اوقات هم به مشکل می خوردند بر سر اینکه آیا این نوع قرائت درست است یا آن یکی اختلافات مختلفی رخ می داد.دسته بعدی افرادی بودند که معانی و تفاسیر قرآن را به هم آموزش می دادند و اختلافات بر سر معانی ، در این دسته بیشتر بود .از این ها بالاتر مسائل فقهی بود که مردم می آمدند از فقها سوال می پرسیدند و اختلافات زیادی بر سر فتوای هر فقیه وجود داشت .

استاد مطهری همچنین به دسته بندی های فکری جامعه پرداخته و تاکید می کند: از همه اینها داغ تر ، بحث های کلامی و متکلمین بود . متکلمین راجع به مسائل و عقاید اصولی ، بحث می کردند . در باره توحید ، نبوت ، اصل وجود شیطان و ... . این بازاری که متکلمین آن را به وجود آوردند ، بسیار داغ بود .از همه این ها خطرناک تر ، زنادقه بودند . آن ها از اصل مخالف خدا و ادیان الهی بودند و حال روی هر حسابی بود ، آزادی داشتند تا هر جایی بحث خود را باز کنند . حتی در مسجد الحرام و مسجد النبی صلی الله علیه و آله هم حرف هایشان را آزادانه می زدند . زنادقه ، مردمانی تحصیل کرده بودند که با زبان های روز دنیا هم آشناییت داشتند . این دسته از افراد شبهات زیادی را ایجاد کرده بودند .

شهید آیت الله مطهری سپس به موضوع خوارج در زمان امام صادق علیه السلام پرداخته و می گوید: بحث دیگری که در زمان امام صادق (ع) در جامعه مطرح بود ، همین افراط و تفریط و جریان خشک مقدسی بود . زنادقه ، که از آن سوی خشک مقدسی افتاده بودند ، می گفتند حرف اسلام هم همینی است که ما می گوییم و این یک حالت زاهد مآبی غیر قابل تحملی به جامعه تحمیل می ساخت . خوارج و مُرجئه هم هرکدام دسته های جداگانه ای بودند .


منبع : سیری در سیره ائمه اطهار علیهم السلام

مولف : استاد شهید مرتضی مطهری

صفحات : ۱۲۲_۱۳۰

تلخیص : زهرا ذاکری