به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه کتاب سیری در سیره ائمه اطهار علیهم السلام در بیان نوع مکتب سازی امام صادق علیه السلام و تربیت شاگردان خاص علمی توسط ایشان می گوید : ابن الندیم ، در کتاب الفهرست ، جابربن حیان را یاد کرده است و حدود صد پنجاه کتاب را نام برده که او آن ها را نوشته است . ابن الندیم که خود احتمالا شیعه بود ، اعتراف کرده است که جابربن حیان ، پدر علم شیمی ، شاگرد امام صادق (ع) بوده است . همینطور ابن خلکان که از اهل سنت است ، می گوید : جابربن حیان ، کیمیاوی و شیمیدان ، شاگرد امام صادق (ع) بوده است . همچنین دیگران هم همینطور نقل کرده اند .
شهید مطهری خاطر نشان می کند: قبل از زمان جابربن حیان ، هیچ چیز از علوم شیمی در دنیای اسلام وجود نداشت و او یکدفعه پیدا شد و اینهمه کتاب و رساله در مباحث مختلف نوشت . حالا هم بسیاری از صاحب نظران اعتراف می کنند که جابربن حیان صوفی ، شاگرد امام صادق (ع) بوده است .
متفکر شهید استاد مطهری در ادامه به فضیلت هشام به حکم پرداخته و می گوید: هشام بن الحکم ، که یکی از اعجوبه های زمان خودش بود که شاگر دیگر امام صادق (ع) بوده است .همه این موارد در کتب اهل تسنن موجود است . ابوالهذیل علاف ، یک متکلم ایرانی فوق العاده قوی است که سخنی در رثای هشام بن حکم دارد . شبلی نعمان در کتاب "تاریخ علم کلام" می گوید : « احدی نمی توانست با ابوالهذیل مباحثه کند و ابوالهذیل از تنها کسی که می ترسید ، هشام بن الحکم بود .»
نَظّام که از نوابغ عصر خود بود، یکی از شاگردان هشام بوده است و خود هشام بن الحکم ، شاگرد دیگر امام صادق (ع) بوده است .
منبع : سیری در سیره ائمه اطهار علیهم السلام
مولف : استاد شهید مرتضی مطهری
صفحات : ۱۳۷_۱۳۸
تلخیص : زهرا ذاکری