در حال پرینت ... برای پرینت مجدد، صفحه را رفرش کنید

ستارگان




دسته: مذهبی سیاسی صفحه‌ی اصلی

کد: 14030423175319

تاریخ: 30-04-1403 14:35

https://setargan.com/n/14030423175319


چرا در واقعه ی کربلا ، تحریفاتی صورت می گیرد ؟

حماسه حسینی از دیدگاه شهید مطهری/ 1

چرا در واقعه ی کربلا ، تحریفاتی صورت می گیرد ؟

کلید واژه ها :
امام حسین تحریف واقعه ی کربلا انواع تحریف شهید مطهری


به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در فصل ابتدایی کتاب حماسه حسینی ، پیرامون تحریفات واقعه ی کربلا می گوید : تحریف به عبارتی به معنای تغییر و تبدیل سخت است . اما تحریف چیزی را دارد که تبدیل و تغییر ندارد ! در تحریف ، مقصود سخن تغییر می کند و باعث می شود مقصود اصلی یک سخن به شنونده نرسد .

شهید مطهری ادامه می دهد : تحریف انواعی دارد که مهمترین آن تحریف لفظی و معنوی است . تحریف لفظی یعنی جابه جایی جملات در یک سخن یا اضافه و کم کردن جملات آن ، یعنی به صورت کلی تغییر ظاهری یک سخن را تحریف لفظی می گویند . اما تحریف معنوی یعنی از جهت لفظی به سخن دست نمی برند ، اما به گونه ای آن را معنی می کنند که مقصودی مطابق مقصود خودشان را برسانند .

شهید مطهری راجع به صفت اصلی جامعه یوهود در تحریف نمودن حقایق ابراز می دارد : قرآن کریم کلمه تحریف بسیار راجع به یهودیان به کار برده است . و تحریف کردن را از نژاد یهودیان دانسته است . برای مثال در سوره ی بقره می فرماید : ای مسلمانان!  آیا شما طمع بستید که این ها به شما راست بگویند ؟ اینها همان کسانی هستند که با موسی (ع) می رفتند و سخن خدا را می شنیدند اما زمانی که می خواستند برای قوم خودشان نقل کنند ، آن را زیر و رو می کردند .

تاثیر تحریف در سخنان متفاوت چگونه است ؟

شهید مطهری در زمینه ی تاثیر تحریفات بر جامعه ادامه می دهد : تحریف از نظر موضوع یک مطلب نیز فرق می کند . یک وقت تحریف در یک سخن عادی است ؛ اما یک وقت تحریف در یک موضوع بزرگ اجتماعی است ! تحریف در یک سخن عادی یا یک مطلب ادبی مثل مثنوی موش و گربه یا کتاب مثنوی هم نباید صورت بگیرد ،گرچه  تحریف در یک مطلب عادی به حیات و سعادت اجتماع ضربه نمی زند یا مسیر اجتماع انحراف ایجاد نمی کند ولی در جامعه نباید رخ دهد؛ اما وای به حال وقتی که تحریف در اسناد و پشتوانه های زندگی بشریت صورت بگیرد .

شهید مطهری پیرامون تاثیر تحریفات کربلا بر جامعه اسلامی می گویند : حادثه ی کربلا ، خواهی نخواهی برای ما مردم یک حادثه ی بزرگ اجتماعی است . و وقتی در آن دخل و تصرف شود ، بجای اینکه ما از واقعه ی کربلا استفاده کنیم ، قطعا ضرر خواهیم کرد .

چرا در واقعه ی کربلا تحریف صورت می گیرد؟

استاد مطهری در بیان علت رخ دادن تحریفات در واقعه عاشورا ادامه می دهد : برای مصیبت حسین بن علی باید گریست ، اما نه تنها برای شمشیر و نیزه هایی که در روز عاشورا بر پیکر شریفش وارد شد ؛ بلکه بخاطر دروغ هایی که به واقعه ی کربلا و ایشان نسبت می دهند ! روضه خوانان ، بخاطر اینکه مردم توقع دارند هیئت از شورِ غم تبدیل به کربلا شود ؛ مجبور به اضافه کردن مطالب دروغ به واقعه ی کربلا می شوند ! اما واقعیت این است که یعنی چه که مجالس حسینی باید کربلا شود ؟ مردم باید روضه ی راست را بشنوند تا معارف و سطح فکرشان بالا بیاید و بدانند اگر روح شان در کلمه ای اهتزار پیدا کرد ، با روح سیدالشهدا علیه السلام هماهنگ شد و اشکی از چشم شان سرازیر شد واقعا ثواب عظیم و بزرگی است . اما اشکی که از راه قصابی کردن از چشم بیرون بیاید اگر یک دریا هم باشد نمی ارزد !

شهید مطهری تاکید و توصیه می کنند : پس شما حواس تان باشد از روضه خوان توقع گرم کردن مجلس را نداشته باشید و اگر متوجه بستن دروغ به واقعه ی کربلا و امام حسین (ع) شدید ، مجلس را ترک کنید و با آن مبارزه کنید !

 

منبع : حماسه حسینی

مولف: متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

صفحات : ۱۱_۲۲

تلخیص : زهرا ذاکری