در حال پرینت ... برای پرینت مجدد، صفحه را رفرش کنید

ستارگان




دسته: سیاسی صفحه‌ی اصلی مذهبی

کد: 14030603025858

تاریخ: 07-06-1403 13:19

https://setargan.com/n/14030603025858


نقش عوام الناس و علما در تحریفات عاشورا

حماسه حسینی از دیدگاه شهید مطهری/ 13

نقش عوام الناس و علما در تحریفات عاشورا

کلید واژه ها :
امام زین العابدین (ع) عاشورا تحریف سیدالشهدا شهید مطهری


به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه کتاب حماسه حسینی ضمن بیان معنی تحریف و انواع آن ، تحریفات مخصوص واقعه ی عاشورا و عوامل تحریف را بیان نمود. استاد مطهری در ادامه دو نکته ی مهم در تحریفات عاشورا را متذکر شده و می گوید: برای اینکه بتوانیم با تحریف مبارزه کنیم دو نکته را باید بدانیم . اول اینکه بفهمیم چه کسانی مسئول تحریف هستند ؟ آیا فقط علما مسئول اند یا عوام مردم هم در تحریفات نقش دارند ؟ معمولا در اینگونه قضایا ، علما تقصیر را به گردن عوام و عوام تقصیر را به گردن علما می اندازند . علما می گویند مردم شایسته ی حقیقت نیستند و باید در همین جهالت بمانند ، چون علت تحریف ها جهالت مردم است! و مردم عوام هم یک منطقی دارند که می گویند ماهی از سر گنده گردد نی ز دم . یعنی عوام مردم دم ماهی هستند و علما سر ماهی ! اما این را بدانید که مسئولیت تحریف ، هم بر عهده ی علما است هم بر عهده ی عوام الناس . در این گونه مسائل ، توده ی مردم هستند که حقیقت کشی می کنند و خرافات و تحریفات را اشاعه می دهند و علما هم مراقبت نمی کنند.

شهید مطهری ادامه می دهد: خداوند در آیه ۷۸ سوره ی بقره ، با اینکه مردم یهود را درس نخوانده و بی سواد توصیف می کند ، از همین مردم یهود انتقاد می کند و آن ها را مسئول می شناسد !! با توجه به حدیثی از امام صادق علیه السلام ، همه چیز نیاز به درس خواندن و سواد ندارد . بعضی چیزها فقط فطرت سلیم می خواهد و فطرت سلیم را همه دارند ! پس عوام مردم حتی درس نخوانده ها هم در تحریفات مسئولند ، چون با فطرت خود ، توانایی تشخیص درست و غلط را دارند !

شهید مطهری به موضوع فطرت انسان ها و تاثیر آن در فهم و ادراک جامعه بشری پرداخته و خاطر نشان می کند: پیامبر اکرم(ص)فرمود : اعمال به نیت ها بستگی دارد . حال ، اگر کسی آمد داستانی را نقل کرد که کسی با یک کاری که کوچک ترین قصدی در آن نداشته است ، بلکه حتی قصد خلافش را داشته است ، به اعلی علیین رفته است و تمام گناهانش محو شده است آیا باید باور کنیم ؟ در برخی کتاب ها نقل شده است که مردی بسیار گناهکار که دزد بوده است روزی در مسیر کاروان زوار اباعبدالله (ع) کمین می کند تا وسایل شان را غارت کند ، اما در همان میان خوابش می برد و خواب می بیند او را تا دم جهنم می برند اما بخاطر خوابیدن در مسیر حرکت زوار اباعبدالله علیه السلام ، از جهنم باز می گردانند . اگر شما یک فطرت سلیم داشته باشید متوجه می شوید که این یک تحریف کاملا مشخص است !! معلوم است که این تحریف با سخن پیامبر اکرم (ص) همخوانی ندارد !

مولف کتاب حماسه حسینی همچنین به نکته دوم مبحث تحریف پرداخته و تاکید می کند : دومین نکته که بسیار هم مهم است ، تاثیر و خطر تحریف است . خطر تحریف فوق العاده زیاد است . تحریف ضربه ی غیر مستقیمی است که از ضربه ی مستقیم کاری تر است . یک کتاب که نحریف می شود اگر کتاب سعادت باشد تبدیل به کتاب شقاوت می شود ! پیامبر اکرم (ص) می فرماید : آفت دین سه چیز است : دانشمند بد عمل ، فاسق و فاجر . زعیم و پیشوای ستمکار . مقدس نادان . تحریف که به وسیله ی عالم بد عمل و مقدس نادان ایجاد می شود ، آفت دین است !! دین را از بین می برد . برای مثال حضرت علی علیه السلام را در برخی نقاشی ها ، با شمشیری مانند زبان مار و با سیمایی فوق العاده عجیب طراحی می کنند ؛ سیمایی که نشان دهنده حضرت علی (ع) با آن عدالت نیست . چهره ی یک قاضی ، یک ادیب طور دیگری است !

شهید مطهری ادامه می دهد : مثلا یک تحریفی است که مختص ما ایرانی هاست . به امام زین العابدین (ع) لقب بیمار را نسبت می دهیم ، در حالی که امام سجاد (ع) فقط در روز عاشورا آن هم بنا بر رسالتی که بعدا داشتند،  مریض بودند ، وگرنه کجای تاریخ می بینید که از بیماری مدام حضرت زین العابدین (ع) چیزی گفته باشند ؟ همین تحریف باعث شده بسیاری از مردم خود را به موش مردگی بزنند تا بقیه به باید حضرت زین العابدین (ع) ، به حال این ها دل بسوزانند ! همین تحریف باعث شده همه، چهره ی امام سجاد (ع) را زرد و بدن ایشان را نحیف تصور کنند در حالی حه اصلا اینطور نیست !! همین تحریف ها باعث می شود یک حادثه ای مانند حادثه ی عاشورا ، نتیجه ی عکس دهد و تاثیر عکس بگذارد !

 

منبع : جلد اول کتاب حماسه حسینی

مولف: متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

صفحات : ۹۱_۱۰۰

تلخیص : زهرا ذاکری