به گزارش خبرنگار فرهنگی ستارگان، حسین ولینژاد که او را آخرین نسل از بخشیهای گذشته خطه خراسان شمالی میدانند و اجرایش در جشنواره را با صلوت بر محمد (ص) آغاز کرد و به مدح ایشان پرداخت، افزود: همانطور که حال اغلب هنردوستان و هنرمندان و مخاطبان میدانند دوتار ساز اصلی ماست و میتوان گفت موسیقیمان هم عرفانی است. به نظرم باید بیش از گذشته به ساز دوتار و موسیقی خطه خراسان شمالی بها داده شود.
این هنرمند پیشکسوت درباره تعریف مرسومی که از بخشیهای شمال شرق کشور وجود دارد، گفت: کلا بخشیها در سطح استان خراسان پراکنده هستند و هر کدام بر اساس موسیقیشان و جزییاتی که دارد فعالیت میکنند. اما خب متاسفانه تعداد بخشیها از گذشته بسیار کمتر است، و باید برای این اتفاق تدابیری بیاندیشیم.
او در ادامه توضیحاتش گفت: اغلب بخشیهای خطه خراسان در شمال این استان زندگی میکنند و بیشتر در منطقه شیروان متمرکز هستند.
حسین ولی نژاد درباره وجهه مردمی و عامیانه بخشیهای خراسان هم اینگونه گفت: معمولا بخشی واژهای است که مردم برای هنرمند انتخاب میکنند. کلا بخشیگری هدیهای از جانب خداوند است و هنرمندان و مردم خراسان هم چنین نظری دارند. اینکه فردی عمر خود را به بخشیگری بگذراند موهبتی است.
ولی نژاد گفت: تصور چنین است که موسیقی نواحی در مناطق مورد توجه نیست، اما در رابطه با موسیقی منطقه خودمان به جرات میگویم که بر تعداد نوازندگان افزوده شده و میتوان گفت امروزه در هر خانهای یک دوتار وجود دارد که نوازندهای دارد. در گذشته اینطور نبود و نسبت به الان نوازندگان کمی داشتیم. این موضوع خوشحالکنندهای است که بخشی از موسیقی نواحی ایران و خطه خراسان گسترش پیدا کرده است. حتی مردم نیز نسبت به قبل در رابطه با موسیقی آگاهی بیشتری دارند که آن را اتفاق خوبی میدانم.
این نوازنده و راوی مقامات دوتار خراسان شمالی با تاکید بر اینکه مقامهای دوتار منطقهاش اغلب عرفانی و حماسی هستند، درباره خصوصیات حرفهای و شغلی بخشیها هم گفت: بخشیها باید به سه زبان ترکی، فارسی و کرمانجی به روایت مقامها و آهنگها بپردازند.
او درباره نوع پردهبندی دوتار شمال خراسان نیز اینگونه توضیح داد: دوتار منطقه ما دوازده پرده دارد و هنوز هم همینطور است و نوازنده های امروزی هم بر اساس همان قواعد گذشته دوتار میزنند. هر کدام از آن دوازده پرده هم دارای بیش از صد و بیست مقام بودهاند و به همان سه زبانی که گفتم روایت میشوند.
بخشی حسین ولی نژاد در ادامه درباره اهمیت روایتگری در موسیقی شیروان و شمال خراسان گفت: داستانسرایی و روایتگری بخش اصلی موسیقی ماست که متاسفانه امروزیها به آن روایات و درک و خوانش آنها، مانند نسلهای قبلی توجه ندارند. یعنی میتوان گفت نسلهای جدید از بخشیگری فقط دوتار نوازیاش را مد نظر دارند و روایات بکر گذشته را از بر نیستند و آنها را که بسیار زیبا هم هستند، اجرا نمیکنند. این اتفاق گویای این است که متاسفانه بخشیگری هنری رو به فراموشی است.