به گزارش خبرنگار هنری پایگاه خبری ستارگان به نقل از برنا؛ تولیدات طنز و کمدی در هر مدیومی موفق بودند و معمولا ساخت آن ها بر اساس گزینه های فیلمنامه، بازیگر و کارگردانی در اقبال مخاطب با نوسان مواجه بوده است. سیت کام ها ارزان ترین و تولیدی ترین مجموعه ها در ژانر طنز سریال سازی محسوب می شوند که جای خالی آن ها امروز در رسانه محسوس است، با چهره های فعال رسانه در این گونه از آثار نمایشی موضوع را بررسی کرده ایم.
امیرعباس پیام، نویسنده سینما و تلویزیون، که نویسندگی سریال «در حاشیه 2» را در کارنامه خود دارد در این باره به خبرنگار برنا گفت:
برخی موضوعات به قدری موضوعات مانند موضوعات جامعه شناسی موضوعات مهمی هستند که نمی توان راحت برای اتفاق افتادن آن ها دلیل خاصی آورد. اساسا سیت کام کمی با فرهنگ ما مغایرت دارد. اگر به سیت کام های موفق دنیا به خصوص آمریکایی ها دقت کنیم عموما شوخی هایشان مبتنی بر یکسری شوخی هایی است که ممکن است با فرهنگ ما تطابق نداشته باشد. به عنوان مثال شوخی های جنسی، مذهبی عقیدتی و ... که مقداری با فرهنگ ما منافات دارند. تصور من بر این است که مخاطب ایرانی چندان نمی تواند با ست کام ارتباط برقرار کند زیرا به ملودرامها علاقه بیشتری دارد و با سیت کام چندان ارتباط قوی برقرار نمی کند.
نویسنده سریال «آنام» بیان کرد: فارغ از این مسائل ما در این زمینه نویسنده متخصص نداشتیم زیرا نویسنده باید در کمدی دستی بر آتش داشته باشد و تخصص ویژه تری داشته باشد، کمدی سیت کام در زمان اتفاق می افتد و باید در ریتم و زمان پاسخ داد و اگر به موقع اتفاق نیافتد آن جذابیت و خنده را نخواهد داشت.
او افزود: جدا از مغایرت های فرهنگی و سلیقه مخاطب، محدودیت ها موجب دور شدن ما از برخی ژانرها شده است. محدودیت ژانر داریم و سینما و تلویزیون در یک یا دو ژانر محدود شده است بنابراین همه درهمین ژانرها مشغول به فعالیت هستند.
امیر عباس پیام ادامه داد: در حال حاضر سرمایه انسانی مناسبی برای ژانر کمدی نداریم، در یک دوره ای تعداد خاصی بودند اما به ملودرام ها کوچ کرده اند. بازیگران کمدی خوب میل و انگیزه کافی برای ایفای نقش در فیلم های کمدی ندارند زیرا بها و ارزش لازم به آن ها داده نشده است حتی آثار کمدی در جشنواره ها جدی گرفته نمی شد و همین عوامل موجب شد تا سرمایه انسانی کمدی به ملودرام ها کوچ کرده اند. در آثار نمایش خانگی هم آثار کمدی کم اقبال تر از آثار ملودرام هستند و در زندگی مخاطبان وارد نمی شوند. بسیاری از همکاران یا خودم به سمت آثار کمدی نمی رویم زیرا دیگر بازیگران مطرح کمدی را داریم و نه کارگردانان خوبی داریم و در آثار کمدی فقیر هستیم.
یکی از نویسندگان سریال «مامور بدرقه» گفت: اکثر کمدی های موفق مبتنی بر شوخی های جنسی و رقص و ... هستند و مخاطبان و فروش بیشتری دارند اما خب هرکسی در این موضوعات متخصص نیست اما خب در سایر کشورها کمدی موقعیت و سایر کمدیها کار می شود. بیننده های ایرانی به شدت به شوخی های کثیف بیشتر جذب می شوند و انگار دیگر حوصله فکر کردن و شنیدن مسائل جدی در قالب کمدی را ندارند و شنیدن آن ها را برنمیتابند و ترجیح میدهند بیشتر به سراغ خنده بروند. فضا مجازی در ایجاد این وضع بی تاثیر نیست. در فضای مجازی یک فردی شوخی های نامناسب می کند و یا محتوایی که چندان کار آمد نیست را منتشر می کند اما مخاطبان و دنبال کنندگان بسیاری دارد اما فردی که مطالب مفید و علمی منتشر می کند چندان دیده نمی شود و دنبال کنندگان چندانی ندارد. به نظرم با ظهور فضای مجازی سیت کام در کل دنیا کمرنگ شده است فقط در ایران به این شکل نیست.
این نویسنده با اشاره به اینکه جامعه ایرانی بسیار شوخ طبع است، توضیح داد: خنداندن مخاطبان مقداری سخت شده است و بازگردان مخاطبان به سوی کمدی هایی که در گذشته وجود داشته بسیار دشوار است. تولیدکنندگان و تهیه کنندگان که به دنبال بازگشت سرمایهاند و به این حرفه به عنوان بیزنس نگاه می کنند اسیر سلیقه مخاطب شده اند و همه آثار به یک شکل و در یک روند خاص ساخته می شوند. سلیقه مخاطب و فضای مجازی شبیه به گردابی شده است که قشر هنرمند را در خودش می بلعد. در گذشته برعکس شرایط کنونی بود و هنرمندان در جامعه تاثیر می گذاشتند اما اکنون هنرمندان در گرداب سلیقه مخاطبان و فضای مجازی هستند و در تلاشیم با همین شکل که شاید آن را هم بلد یستیم، مخاطب را جذب کنیم.
امیرعباس پیام در پایان گفت: شرایط اقتصادی هم در ایجاد این شرایط بی تاثیر نیست بنابراین تلاش برای برگرداندن شرایط گذشته و درست کردن آن بسیار پیچیده است و نیازمند یک عزم اساسی و سازمانی است که چندین سال مبارزه کنند تا دوباره سیت کام و فضای کمدی گذشته بازگردد.
سه تارستان