پایگاه اطلاع رسانی «ستارگان» محلی برای دیده شدن اخبار نخبگان ایران سرافراز
| مذهبی | صفحه‌ی اصلی | سیاسی |
حماسه حسینی از دیدگاه شهید مطهری/ 18

حماسه ؛ برجسته ترین کلید شخصیت حسین بن علی (ع)

شهید کسی است که هر قدمش برای حق و حقیقت بوده است نه از سر خودخواهی ! شهید به خون خودش ارزش می‌دهد و بدن مادی خود را قربانی رسیدن به خدا می‌کند.

به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در جلد اول کتاب حماسه حسینی ، پس از شرح حماسه ی مقدس کربلا ، به شخصیت مقدس حسین بن علی علیهماالسلام پرداخته و می گوید: حسین بن علی (ع) خود، یک روح بزرگ و مقدس است ! اساساً روح که بزرگ می‌شود تن به زحمت می افتد ؛ و روح که کوچک می‌شود تن آسایش پیدا می‌کند. روح بزرگ، آرزو می‌کند در راه هدف الهی و هدف انسانی خودش کشته شود . زمانی که روح بزرگ می‌شود ، خواه ناخواه باید در روز عاشورا چند هزار ضربه به بدنش وارد شود . تنی که زیر سم اسب ها لگدمال می‌شود ، باعث پرواز روح مقدسی همچون روح حسین (ع) به سوی عرش می‌شود .

استاد مطهری سپس به طرح پرسشی در این رابطه پرداخته و تاکید می کند : چرا هر کشته ای را شهید نمی‌گویند ؟ چرا دور نام شهید را هاله ای از نور گرفته است ؟ چون شهید کسی است که روح بزرگ و مقدس دارد و در راه عقیده کشته شده است ! شهید کسی است که هر قدمش برای حق و حقیقت بوده است نه از سر خودخواهی ! شهید به خون خودش ارزش می‌دهد و بدن مادی خود را قربانی رسیدن به خدا می‌کند !

مولف کتاب حماسه حسینی ادامه می‌دهد : هیچکس به اندازه ی شهدا به بشریت خدمت نکرده است ! زیرا اگر شهدا نبودند مثل این می‌ماند که برای نوشتن شعر ، چراغ و شمعی روشن نباشد ! باید چراغ و شمع باشد تا هرکس بتواند کاری را در جهت رشد بشریت انجام دهد ! و حسین بن علی (ع) کسی است که تماماً در راه عقیده و با هدفی پاک و منزه به شهادت رسید تا چراغی باشد برای زندگی ما .

شهید مطهری ادامه می‌دهد : روانشناس‌ها و افراد بیوگرافی نویس ، معتقدند هر کسی یک کلید شخصیت دارد که با پیدا کردن آن می‌توان سراسر رفتار های او را توجیه کرد . که البته پیدا کردن کلید شخصیت فرد ، کار بسیار دشواری است ! متفکری مصری در کتابش اظهار نظر می‌کند : من کلید شخصیت علی (ع) را در فروسیّت پیدا کرده ام . فروسیّت یعنی مردانگی و مردانگی بالاتر از شجاعت است . در سراسر زندگی امیرالمومنین (ع) ، چه در محراب چه در جنگ و چه در محیط خانواده ، روح مردانگی وجود دارد ! البته ملای رومی ، هفتصد سال قبل از این متفکر مصری، به این نکته پی برده بود .

استاد در ادامه با بیان لطیفی به یافتن کلید شخصیت حضرت حسین بن علی اشاره و چنین می گوید : ادعای پیدا کردن کلید شخصیت حسین بن علی (ع) ، ادعای بزرگی است و من هم جرئتش را ندارم ؛ اما می‌توانم بگویم در همین حدی که من سیره زندگی اباعبدالله (ع) را و مخصوصا واقعه ی عاشورا را مطالعه کرده ام ، می‌توانم یگویم کلید شخصیت حسین (ع) ، حماسه است ! عظمت و صلابت و ایستادگی و حق پرستی است !

شهید مطهری سپس با اشاره به روایتی که تصریح دارد زمانی که مردم از سیدالشهدا (ع) خواستند یکی از سخنان پیامبر را که شخصا شنیده اند ، برای شان نقل کنند، به پاسخ امام سوم شیعیان در این خصوص پرداخته و اظهار می دارد: امام حسین (ع) فرمودند : خدا کارهای بزرگ و مرتفع را دوست دارد و از چیزهای پست بدش می‌آید . رفعت و عظمت را ببینید! که وقتی می‌خواهد سخنی از پیامبر (ص) هم نقل بکند ، این سخن ویژه را انتخاب می‌کند . شعر ها و سخنانی که از حضرت حسین (ع) به‌ ما رسیده است بسیار محدود است ، اما در همین تعداد ، به طور واضح،  حماسی بودن روح حسین علیه السلام را می‌توان مشاهده کرد . مانند سخن معروف ایشان که می‌فرماید: مرگ با عزت از زندگی با ذلت بهتر است .

مولف در ادامه خاطر نشان می کند: امام حسین (ع) می فرمایند : دنیا و همه چیز آن ، برای کسی که بخواهد دنیا را هدف خود قرار دهد و بنده ی آن باشد مانند لماذه است . لماذه یعنی تکه غذای باقی مانده در دهان و لابلای دندان ها . یعنی امام حسین (ع)،  یزید و ملکش را ، دنیا و مافیهایش را ، لماذه می‌داند !! امام حسین (ع) ادامه‌ می‌دهند : ای مردم ، در دنبا بجز خدا چیزی پیدا نمی‌شود که ارزش این را داشته باشد تا شما جان و نفس خود را به آن بفروشید ! پس آزادمرد باشید !

شهید مطهری به روایت دیگری در زندگی سراسر حماسی امام حسین علیه السلام پرداخته و می افزاید: امام حسین (ع) در مواجهه با ابوذر غفاری که عثمان او را تهدید به قتل کرده بود می گوید :« توصیه من به شما این است که مبادا در مقابل فشارها و ظلم ها اظهار ناتوانی بکنی ! به خدا پناه ببر و از او مقاومت طلب کن .» این چه روحیه ای است که در تمام سخنان اباعبدالله (ع) وجود دارد و در سراسر وجود ایشان موج می زند و متجلی می‌شود ؟!

مولف کتاب ادامه می دهد: زمانی که امام حسین راهی کربلا شدند ، بسیاری از مردم از ایشان درخواست نرفتن کردند و هشدار خطر به ایشان دادند ولی امام حسین (ع) در جواب آن‌ها شعرهایی خواندند که سراسر این اشعار، تجلی حماسه است و روح حماسی سیدالشهدا (ع)  در آن متبلور است . حتی در تمام خطبه هایی که ایشان در بین راه می‌خوانند هم حماسه موج می‌زند .

صاحب کتاب حماسه حسینی در این بخش چنین تصریح می کند: در شب عاشورا که همه ی راه های ظاهری مقابله با دشمن بر حضرت حسین (ع) بسته شده بود ، هرکسی جز اباعبدالله (ع) در آن شرایط بود زبان به شکایت باز می‌کرد . اما امام حسین (ع) یاران شان را جمع کردند و طوری سخن گفتند که گویا همه چیز مساعد است ! واقعا هم برای کسی که هدفش حکومت دنیوی نبود ، شرایط مساعد بود ! تا آخرین لحظات ، تمام رفتار ها و سخنان و سکنات حسین بن علی (ع) حق خواهی و حق پرستی بود و موجی از حماسه را به همراه داشت . زمانی که تیر آخر بر سینه ی سیدالشهدا (ع) می‌خورد و ایشان ناخواسته روی زمین می‌افتد آیا کسی شنیده که ایشان حرفی از تسلیم بزند ؟ امام حسین (ع) در همان لحظات هم رو به قبله ای که هرگز از آن منحرف نشده بود می کند و می فرماید : به رضای تو راضی هستم و به امر تو تسلیم هستم ای فریادرس فریادخواهان ! و این همان روح حماسی امام عاشقان حضرت حسین (ع) است  .

 

منبع : جلد اول کتاب حماسه حسینی

مولف: متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

صفحات:۱۴۲_۱۵۷

تلخیص : زهرا ذاکری


#سیدالشهدا #شهید مطهری #حماسه‌ #اباعبدالله الحسین(ع) #حماسه حسینی #امام حسین (ع) #ابوذر #ملای رومی #مولوی
کد خبر 14030623030144 تاریخ انتشار 28-06-1403 13:54 نسخه چاپی

اخبار مرتبط


حماسه ی مقدس ، حماسه ای برای بشریت است ! وظیفه ی علما در موضوع تحریفات سکوت است یا مبارزه ؟ نقش عوام الناس و علما در تحریفات عاشورا
سازمان آگهی 09192680251
ad1

ستاره سردبیر


برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور در اسفند/ رشد سود خالص سازمان اقتصادی کوثر در سال ۱۴۰۱

دکتر فخاری در نشست خبری با اصحاب رسانه از برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور با تأکید بر اقتصاد دانش‌بنیان از دوم تا پنجم اسفند و کلنگ‌زنی ماهانه حداقل یک پروژه از …

پرستاره ترین


آخرین خبر



با ما در ارتباط باشید

ستارگان
Setar

سه تارستان