پایگاه اطلاع رسانی «ستارگان» محلی برای دیده شدن اخبار نخبگان ایران سرافراز
| مذهبی | سیاسی | صفحه‌ی اصلی |
حماسه حسینی از دیدگاه شهید مطهری /۲7

چرا مستحب است که موذن خوش صدا باشد ؟

اگر یک انسان خوش صدا "الله اکبر" بگوید به صورت دیگری بر قلب مخاطب اثر می‌گذارد !

به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه جلد اول کتاب حماسه حسینی  پس از بیان اهمیت به کار گیری ابراز مقدس برای انتقال پیام مقدس ، به موضوع اهمیت زیبایی سخن می‌پردازد و می گوید : در دعا ، انسان با خداوند سخن می‌گوید و از این نظر سخن و لفظ تاثیری ندارد . اما دعاهای ما در عالی‌ترین حد زیبایی و فصاحت است ! چرا ؟ برای اینکه زیبایی هنر یعنی همان دعا باید وسیله ای کمکی باشد برای اینکه محتوا را به قلب انسان برساند !!

شهید مطهری سپس به طرح پرسشی پرداخته و تاکید می کند : چرا مستحب است موذن خوش صدا باشد ؟ در واقع ، خود پیام و محتوا که با خوش صدایی با بد صدایی موذن تغییری ندارد و فرقی نمی‌کند! اما اگر یک انسان خوش صدا "الله اکبر" بگوید به صورت دیگری بر قلب مخاطب اثر می‌گذارد ! و از اینرو است که خوش صدایی ، برای موذن استحباب دارد.

شهید مطهری در ادامه به چند نمونه از لزوم تاثیرات زیبایی اشاره و خاطرنشان می کند: سعدی داستانی در همین زمینه ذکر می‌کند و می گوید موذنی بد صدا در یکی از شهر ها با صدای بدی اذان می‌گفت و در همان وقت یک مرد یهودی برایش هدیه ای آورد ؛ موذن غرض از هدیه را جویا شد و متوجه شد دختر مرد یهودی که چند وقتی بود به اسلام تمایل داشته ؛ با شنیدن صدای بد موذن، از اسلام بیزار شده است !!

استاد شهید همچنین تصریح می کند : بوعلی نیز در "مقامات العارفین" می‌گوید «واعظ در وهله ی اول باید پاک‌دل باشد و در درجه ی بعد باید آهنگ صدای خوبی داشته باشد ، تا سخنش بهتر بر دل شنونده اثر بگذارد !» حتی چهره ی واعظ هم در میزان تاثیر سخن او موثر است . این ها همه وسایلی است که با استفاده از زیبایی می‌خواهد پیام درست را به اطراف و اکناف و افراد مختلف برساند .

مولف کتاب در مورد خواندن قرآن نیز می‌گوید : قرآن مثل اذان نیست . برای اذان یک شخص بالای مأذنه می‌رود و اذان می‌گوید ، اما قرآن را همه می‌خوانند و تفاوت در اینجاست که همه باید سعی کنند قرآن را به زیبا ترین حالت بخوانند . این زیبایی هم در روح قاری ، هم در روح شنونده تاثیر می‌گذارد ! برای مثال همین آیه ی "و رتل القرآن ترتیلا" به اهمیت زیبا خواندن آیات قرآن و شمرده خواندن آنها اشاره می‌کند . انسان عرفاً باید قرآن را طوری بخواند که انگار خودش دارد مستقیما این سخن و این آیات را از خداوند می‌شنود !

وی می افزاید: در احادیث متعدد داریم که قرآن را با آهنگ‌های زیبا بخوانید ! البته منظور آهنگ های مقدس است نه آهنگ هایی که مناسب مجالس لهو و لعب است !!

شهید مطهری سپس خاطره ای در این زمینه نقل کرده و می گوید : در سالیان پیش که ما طلبه بودیم ، در مشهد استادی بود که به او آقا سید محمد عرب می‌گفتند ؛ ایشان در کلاس های درس خود، قواعد علم قرائت و آهنگ های متعدد قرآنی را تدریس می‌کرد. شاگردان او در مسجد گوهرشاد آهنگ‌های لطیف قرآنی را می‌آموختند و متوجه می‌شدند هر سوره ای چه نوع آهنگی دارد ! خود این مسئله ی بسیار مهمی است ، همینطور که صدای عبدالباسط به دلیلی آشنایی‌اش با قرائت‌ها و آهنگ‌ها در تمام کشور های اسلامی توسعه پیدا کرده است و این نشان دهنده اهمیت زیبایی در انتقال مفاهیم درست و صحیح به مخاطب است.

 

منبع : جلد اول حماسه حسینی

مؤلف : متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

صفحات: ۲۲۰_۲۲۴

تخلیص : زهرا ذاکری


#قرآن‌کریم #آهنگ قرآن #قرآن #شهید مطهری #ترتیل
کد خبر 14030726122250 تاریخ انتشار 11-09-1403 11:59 نسخه چاپی

اخبار مرتبط


نقش هنر در زیبایی شناختی معانی تاثیر تحریفات معنوی در واقعه کربلای حسینی

با ما در ارتباط باشید

ستارگان
Setar

سه تارستان