پایگاه اطلاع رسانی «ستارگان» محلی برای دیده شدن اخبار نخبگان ایران سرافراز
| مذهبی | سیاسی | صفحه‌ی اصلی |
ابلاغ در نهضت حسینی
حماسه حسینی از دیدگاه شهید مطهری/ 22

ابلاغ در نهضت حسینی

نهضتی بلیغ تر از نهضت حسینی در جهان وجود ندارد ! نهضتی که پس از گذشت چهارده قرن ، قدرت رسانندگی و نفوذش هر روز بیشتر از قبل می‌شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه جلد اول کتاب حماسه ی حسینی ضمن بیان وجوه مختلف نهضت حسینی ، به معنای تبلیغ می‌پردازد و خاطر نشان می کند : تبلیغ و ابلاغ و یبلغون و آنچه مربوط به این ماده است ، در اسلام زیاد استفاده شده است . در قرآن کریم از پیامبران الهی به عنوان مبلغان رسالات الهی یاد شده است . اما بدبختانه این کلمه در عرف امروز معنای سرهم کردن راست و دروغ و فریبکاری و اغفال به خود گرفته است ! اغفال برای به خورد مردم دادن یک کالا ! مثلاً زمانی که کسی می‌خواهد بگوید فلان مطلب اساسی ندارد ، می‌گوید این‌ها همه اش تبلیغات است .

مولف کتاب ادامه می‌دهد : برخی ها با استفاده از کلمه ی تبلیغ در امور دینی به دلیل معنای بد آن در عرف امروز ، مخالف‌اند . اما زمانی که کلمه ای معمای صحیحی دارد و آن معنی صحیح، بسیار هم در قرآن و نهج‌البلاغه به کار برده شده است ، ما نباید به جرم اینکه معنای کلمه تحریف شده است ، آن کلمه را مجازات کنیم ! باید معنای صحیح کلمه را به مردم برسانیم .

استاد مطهری در ادامه به بیان صریح معنای تبلیغ و تفاوت آن با وصول اشاره و می گوید : کلمه تبلیغ با کلمه ایصال و وصول معنای نزدیکی دارد . در زبان فارسی ،اگر بگویند فلان پارچه را ایصال کردیم یا فلان پارچه را ابلاغ کردیم ، در هر دو صورت معنای رساندن را در موردشان به کار می‌بریم . اما در زبان عربی نمی‌توان ایصال و ابلاغ را در جای هم به کار برد .در مورد امور جسمانی و مادی ، مثلا در مورد رساندن یک پاکت‌ امانت به کسی، از کلمه ی ایصال به معنای رساندن استفاده می‌کنیم . اما ابلاغ در مورد رساندن یک فکر و پیام است ! یعنی رساندن مفهوم به فکر و روح و ضمیر و قلب کسی ! لهذا محتوای ابلاغ ، محتوایی معنوی و روحی است .

متفکر برجسته انقلاب اسلامی اظهار می دارد : کلمه ی پیامبر که در زبان فارسی مصطلح است ، ترجمه ی کلمه ی «رسول» است که به معنای مبلغ رسالت در عربی مطرح می‌باشد . کلمه ی «رسالت» از کلماتی است که در زبان فارسی سرنوشت خوبی پیدا کرده است ، اما در زبان فارسی یا حتی عربی به چیزهایی رساله می‌گوییم که با مفهوم قرآنی رسالت متفاوت است . «رساله» باید در جایی به کار برده شود که یک پیام در کار باشد . جدیدا در زبان فارسی اگر کسی در جامعه کاری را وظیفه ی خود بداند می‌گویند طرف فلان رسالت را دارد . و این معنا اگر با معنای قرآنی کلمه ی رسالت یکی نباشد ، به آن بسیار نزدیک است .

شهید مطهری پس از تشریح معنای تبلیغ بیان می کند: حال که با مفهوم تبلیغ آشنا شدیم ، می خواهیم بگوییم تقاوت تبلیغ با امر به معروف و نهی از منکر چیست ؟ در واقع تبلیغ مرحله ی شناخت است ، مرحله ی شناساندن و خوب رساندن است ، اما امر به معروف و نهی از منکر مربوط به مرحله ی اجرا و عمل است ! تبلیغ و امر به معروف و نهی از منکر وظیفه ی هر انسان مسلمانی است . وظیفه ی هر مسلمان در موضوع تبلیغ این است که باید این احساس در او پیدا شود که به نوبه ی خود حامل پیام اسلام است . اما وظیفه ی مسلمان در مسئله ی امر به معروف و نهی از منکر ، این است که باید این احساس در او باشد که قوه ی مجریه ی پیام اسلام است و باید آن پیام را به مرحله ی عمل و تحقق برساند !

وی در ادامه می افزاید : سخن دو نوع است : محکم و متشابه. و هر نوع آن دوباره دو نوع است : بلیغ و غیر بلیغ . حال ، به چه سخنی بلیغ می‌گویند ؟ سخنی که بتواند منظور و هدف گوینده را به خوبی و شایستگی به فکر و روح و احساس فرد دیگری برساند ، سخنی که واقعا بتواند هدف گوینده را برساند . نهضت هم همینطور است . نهضت هم بلیغ و هم غیر بلیغ داریم. نهضت بلیغ نهضتی است که پیامی را که می‌خواهد به دل‌ها و فکر ها و احساس ها برساند ، به خوبی می رساند . از این جهت زمانی می‌بینیم ، متوجه می‌شویم نهضتی بلیغ تر از نهضت حسینی در جهان وجود ندارد ! نهضتی که پس از گذشت چهارده قرن ، قدرت رسانندگی و نفوذش هر روز بیشتر از قبل می‌شود !

 

منبع : جلد اول کتاب حماسه حسینی

مولف : متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

صفحات :۱۸۹_۱۹۲

تخلیص : زهرا ذاکری


#وصال #رسول #شهید مطهری #حماسه حسینی #تبلیغ
کد خبر 14030706182019 تاریخ انتشار 08-08-1403 13:50 نسخه چاپی

اخبار مرتبط


عناصر چهار گانه در شکل گیری حماسه حسینی حضرت علی (ع) خوارج را بدترین طبقه مردم تعریف کرده است

با ما در ارتباط باشید

ستارگان
Setar

سه تارستان